Program 2000


6 mars 2000: NÄR ITALIENARNA LOVADES… GULD OCH GRÖNA SKOGAR

Angelo Tajani, journalist och författare bosatt i Höör, föreläste på svenska om de italienska immigranterna som kom till vårt land efter kriget för att arbeta inom industrin. Angelo har i sin bok, vilken är av stort dokumentärt intresse, gjort flera intervjuer med bl.a. några av de italienare som kom att bosätta sig i Göteborg.


3 april 2000: L’ARTE DELLA CACCIA COL FALCONE

Silvio Melani, lektor vid Stockholms universitet, lät oss göra en djupdykning in i Medeltiden och föreläste på italienska om falkjakt på Sicilien under 1200-talet med utgångspunkt från den mycket intressanta falkjaktsboken som kejsar Federico II arbetade på under en lång rad av år. Boken fullbordades av hans son, kung Manfredi. Under föredraget fick vi även se många diabilder från bokens sällsynt levande miniatyrer.


18 maj 2000: IL VINO NELLA CULTURA ITALIANA

Francesco Petroselli, universitetslektor och tidigare ordförande i vår förening, höll ett föredrag på sitt modersmål om det italienska vinets historia och om dess djupa rötter i italiensk kultur. Francesco lät oss också begrunda några gamla genuina ordspråk kring temat vin och människa. En lång serie diabilder visades där vi bl.a. fick följa vinets väg från druva till droppar, interiörer från traditionella osterie och mycket mer.


4 september 2000: DIFFERENZE STRUTTURALI, ECONOMICHE E CULTURALI TRA NORD E SUDITALIA

Giuseppe Nencioni, fil.dr. i historia vid Umeås universitet, höll ett givande föredrag om motsättningarna mellan Nord- och Syditalien. Vi fick en allmän historisk bakgrund och kunde därefter följa dr. Nencionis väldokumenterade framställning om de stora skillnader på olika plan som fortfarande finns mellan nord och syd. I föredraget berördes även eventuella orsaker till dessa skillnader.


13 oktober 2000: IL ”MIO” DANTE

Den för oss svenskar välbekante Dantekännaren dr. Giacomo Oreglia från Stockholm talade om ”sin” Dante. Det blev ett personligt färgat föredrag kring ett ämne som aldrig upphör att fascinera. Dr. Oreglia anknöt bl.a. till sitt poem ”Dante anarca” och framhöll Dantes vilja att känna sig fri från auktoriteter.


7 december 2000: DE ITALIENSKA MUSIK-IKONERNA MAGDALENA OLIVERO OCH NINO ROTA

Lars Valdov, musikjournalist och uppskattad operakännare från Malmö talade om Magdalena Olivero och Nino Rota, gudomlig sångerska respektive bländande kompositör. Föredraget illustrerades med bandade sång- och musikinslag, verkliga vokala och instrumentala tonkaskader. Kvällen avslutades med supé och Lucia.