Program 2003


17 februari 2003: NYA RÖN I DANTE-FORSKNINGEN

Bo Bergman, språkredaktör på Sydsvenskan, höll ett föredrag om Dante där han gav en introduktion till Dantes liv och till Komedin. Han berättade även om Dantes islamiska källor. Bo Bergman har tillsammans med framlidne prof. Ingemar Boström gjort en ordagrann prosaöversättning av Komedin samt sammanställt en dantesk minigrammatik och en verslära. På Sydsvenskan har han en veckolig språkspalt. Innan föredraget hade föreningen sitt sedvanliga årsmöte.


25 mars 2003: MANTOVA, RISCOPERTA DI UNA CAPITALE RINASCIMENTALE

Kvällens föreläsare var Roberto Grassi som för några år sedan gästade vår förening och då talade om arkeologi i Norditalien. Denna gång tog han oss med till renässansstaden Mantova (Mantua) och presenterade både monument och ”la cucina mantovana”. Han visade också diabilder och några overhead. Roberto Grassi är geolog, född i Milano, och verksam inom arkeologi och miljö. Han har också skrivit diverse dokumentära artiklar och resehandböcker.


21 maj 2003: JULIUS II – KRIGARPÅVEN SOM BYGGDE PETERSKYRKAN
Journalisten och författaren Birgitta Kurtén-Lindberg från Lund avslutade säsongens program med ett föredrag på svenska om krigarpåven Julius II och hans tre ”tama” konstnärer: Michelangelo, Rafael och Bramante. Det var då Nya Peterskyrkan började byggas, sixtinska kapellet fick sina takmålningar och Rafaels stanzer kom till. Birgitta Kurtén-Lindberg har ett väldokumenterat intresse för italiensk kultur och har under många år tagit konststudenter och andra nyfikna ner till Rom och har i böcker och artiklar berättat om den Eviga Staden. Under föredraget visades även diabilder.


24 september 2003: HUR ÖVERSÄTTER MAN CAMILLERI?

Vår egen styrelsemedlem och välkända översättare av italiensk litteratur, Barbro Andersson, berättade om sina erfarenheter av att översätta Camilleri. Barbro har en gedigen erfarenhet inom sitt yrke. Hon har bl.a. översatt flera böcker av Claudio Magris och Umberto Eco för de stora bokförlagen och hon har också under många år undervisat i italienska på gymnasiet och på vårt universitet.


28 oktober 2003: ELLEN KEY E L’ITALIA

Vi hade glädjen att återse Angelo Tajani, engagerad journalist och författare som under många år spridit italiensk kultur i vårt land. Kvällens föredrag var delvis baserat på en bok om Ellen Key som Angelo varit medförfattare till. Under föredraget gav han oss några glimtar från Ellen Keys italienska resor och hennes stora intresse för Italien.


3 december 2003: LA PRIMADONNA È MOBILE – EN BLICK ÖVER ITALIENSK OPERA GENOM TIDERNA

Carl Håkan Larsén, musikrecensent sedan många år tillbaka på Sydsvenska Dagbladet i Malmö, berättade om italiensk opera som är ett av hans musikaliska favoritområden. Han gav oss en historisk översikt och lät oss även få höra utdrag ur en och annan välljudande operaklassiker (Monteverdi, Giuseppe Verdi, Puccini m.fl.). Efter ett spirituellt föredrag fortsatte vi med vår traditionella julfest.