Program 2004


18 februari 2004: GREKERNAS VILDA VÄSTERN. GREKISK KOLONISATION OCH KULTURUTVECKLING I SYDITALIEN OCH PÅ SICILIEN

För kvällens föredrag hade vi engagerat en uppskattad medlem i vår förening, före detta lektorn i grekiska vid Göteborgs Universitet, docenten Sven-Tage Teodorsson. Han har publicerat ett antal studier i grekisk fonologi samt kommentarer till Plutarchos’ Moralia. För oss föreläste han om grekerna i Syditalien och på Sicilien särskilt under perioden ”Magna Grecia”.


30 mars 2004: I BRONZI DI RIACE, E MARSALA E IL MARSALA

Kvällen inleddes med föreningens årsmöte. Därefter fick vi först höra om bronsstatyerna från Riace och sedan glimtar från Sicilien, nämligen Marsala och dess kända vin med samma namn, il Marsala. Berättare var f.d. gymnasieläraren i Linköping Vitaliano Corvo, bosatt i Sverige sedan många år.


12 maj 2004: BOCCACCIO OCH HANS ”DECAMERONE”

Föreningens ordförande, universitetslektor Sven Ekblad, berättade om Giovanni Boccaccio och hans mästerverk Decamerone från mitten av 1300-talet, då pesten härjade i Europa. Ekblad har översatt stora delar av Decamerone och under föredraget citerade han även ur denna översättning. Flera overhead-bilder visades också.


22 september 2004: EN FÖRBISEDD HUVUDLINJE I DEN ITALIENSKA LITTERATUREN: NÅGRA KVINNLIGA FÖRFATTARE

Ulla Åkerström har under många år undervisat i italienska bland annat vid Göteborgs universitet, där hon nu är lektor. Hon disputerade i våras på en avhandling om Alba De Céspedes, ett av de mer intressanta namnen inom italiensk kvinnolitteratur, vilket också var kvällens tema.


25 oktober 2004: GLI ETRUSCHI NEL PASSATO E NEL PRESENTE

Med glädje välkomnade vi kvällens föreläsare som även tidigare hade gästat vår förening. Roberto Grassi har ett starkt arkeologiskt intresse och berättade denna gång om etruskiska seder och vanor som kan återfinnas i det moderna Italien. Även bilder visades. Roberto Grassi är geolog, född i Milano, och verksam inom arkeologi och miljö. Han har också skrivit diverse dokumentära artiklar och resehandböcker.


2 december 2004: ITALIANI NEL NORDLAND: 1400-2004

Giuseppe Nencioni, fil.dr. i historia vid Umeås universitet, talade om italienare som under olika former och omständigheter besökt vårt land från 1400-talet och framåt. Dr. Nencioni håller på att färdigställa ett större verk om ”Racconti di viaggio dal 1400 a oggi”. Boken kommer att bli tillgänglig på svenska och ges ut av Johan Nordlander Sällskapet. Efter föredraget fortsatte vi med vår julfest. Även Lucia kom med sina vita tärnor och sjöng för oss.