Program 2005


25 februari 2005: VENEZIA – UTOPIA O REALTÀ. VENEZIA RACCONTATA DA UN VENEZIANO

Kvällens föreläsare var Gianni Poli, ordförande i Danteföreningen i Helsingborg och lärare i italienska vid Folkuniversitetet. Född och uppvuxen i Venedig gav han oss en initierad bild av denna fascinerande stad, alltid lika intressant. Han illustrerade även sitt föredrag med en lång rad PowerPointbilder.


14 april 2005: POESI OCH PROSA FRÅN ITALIENSKT 50-TAL: GUARESCHI OCH PAVESE

Vi hade glädjen att välkomna en av Göteborgs välkända kulturpersonligheter, Ragnar Strömberg. Han berättade för oss om några av sina italienska favoriter från femtiotalet, nämligen Giovanni Guareschi och Cesare Pavese. Ragnar Strömberg har bland annat under många år varit verksam på GöteborgsPosten som uppskattad litteraturkritker. Han är också poet och en stor kännare av italiensk litteratur och kultur.


13 maj 2005: LA FAMIGLIA ITALIANA

Pierangelo Sassola, läroboksförfattare och lärare i italienska sedan många år vid Folkuniversitetet i Lund och Malmö, höll ett intressant föredrag om den italienska familjen. Föredraget var baserat på en video som han kommenterarde. Många mindre kända men väl så tänkvärda aspekter på ämnet togs upp under framställningen.


28 september 2005: SELMA LAGERLÖF OCH ITALIEN

Gunnel Becker, fil. lic. och tidigare lektor i svenska och tyska samt sekreterare i Selma Lagerlöf-sällskapet, talade om Selma Lagerlöfs stora intresse för Italien. Selma Lagerlöf kände väl till Italien genom resor och bodde bl.a. över nio månader i Taormina. Hon läste och talade italienska och skaffade sig stora kunskaper om landet. Om detta berättar hon i brev och framför allt i sin diktning: de italienska motiven är där viktiga.


11 november 2005: UNA PASSEGGIATA A CREMA

Kvällens föredragshållare var Luigi Alzati, född i Milano och uppväxt i både Crema och Milano. Han tog sin ingenjörsexamen vid Politecnico di Milano och arbetar idag vid Höganäs AB. Vid sidan av sina studier och sitt arbete har Luigi Alzati alltid haft ett genuint kulturellt intresse. I sitt föredrag utgick han från en välillustrerad karta över Crema och visade oss runt i denna lombardiska stad med rötter i medeltiden.


9 december 2005: HJÄLTINNOR I DEN ITALIENSKA OPERAVÄRLDEN

Till vår jul- och jubileumsfest hade föreningen inbjudit universitetsadjunkt Nina Laubert från Stockholm till att hålla ett musikaliskt föredrag. Nina Laubert arbetar som italiensklärare vid både gymnasium och universitet och är även ordförande i ILR, Italiensklärarnas förening i Sverige. Hon har breda kulturella intressen inklusive klassisk sång och musik. Hennes särskilda passion är opera. Under föredraget presenterade hon både text och musik av ett par stora italienska kompositörer.