Program 2009


19 februari 2009: RIGOLETTO – UNO DEI LAVORI DI VERDI PIÙ AMATI

Kvällens föredragshållare var Lucia Rota som är ordförande i ”Società Dante Alighieri” i Köpenhamn. Hon är utbildad i piano vid Milanos musikkonservatorium och har undervisat vid gymnasier i Milano. Flyttade till Danmark under 70-talet och håller där föredrag om musik och kompositörer, arbetar som auktoriserad guide, undervisar i italiensk litteratur, skriver i tidskrifter och är ofta anlitad som reseledare på operaresor till Italien. Föredraget hölls på italienska.


10 mars 2009: SKAFFA  HUS I ITALIEN – ETT ÄVENTYR!

Arkitekt Elisabeth Bjur kåserade till bilder om alla turer kring inköp av ett gammalt stall och dess renovering. Bakgrunden till detta är en förtjusning på 1980-talet i ett mindre samhälle på landet norr om Rom, där hon köpte en lägenhet i centrum, trivdes utmärkt med vardagslivet och skaffade sig många vänner. Men hon och hennes man ville även ha ett lantställe!


16 april 2009: LA CITTÀ DEL VATICANO, LA SUA NASCITA ED I LUOGHI PIÙ IMPORTANTI AL SUO INTERNO

Silvia Tomassinis föredrag handlade om Vatikanstatens uppkomst och dess struktur samt om de mest intressanta byggnaderna inom Vatikanstaten, framför allt Peterskyrkan. Vi fick också en snabb överblick över Sixtinska kapellet och Rafaels stanser. Föredraget var på italienska och med mycket bilder. Silvia Tomassini är född i Rom, men är numera bosatt i Göteborg. Hon är certifierad guide i Vatikanstaten och har varit guide där i 13 år.


5 maj 2009: FESTA DI PRIMAVERA

I Casa degli italiani firades Festa di primavera med italiensk folkmusik spelad av Antonio Perna.


6 oktober 2009: IDEALLANDSKAP OCH VEDUTA

Lars Stackells föredrag handlade om några motivtyper med italienskt ursprung i 1600-1700-talens bildkonst, arkitektur och design. Föredraget pendlade mellan olika tider och europeiska regioner. Det handlade om konstnärer som Claude Lorrain, Nicolas Poussin, Gaspar Dughet, men även arkitekturvyer, t.ex. Piranesis ”fantastiska” perspektiv och engelska parker samt keramikdekor, t.ex Wedgwoods och Spodes produktion. Lars Stackell är fil.dr och har undervisat i många år vid institutionen för konst – och bildvetenskap.


2 november 2009: GALEAZZO CIANO – UNA VITA DRAMMATICA

Mario Ognissantis föredraget hölls på italienska. Cianos liv (1903–1944) är som en modern saga. Ciano är son till en nationell hjälte, blir i unga år diplomat i exotiska länder, gifter sig med Mussolinis favoritdotter och blir utrikesminister vid 33 års ålder. Hans liv når dock sitt dramatiska slut framför en exekutionspluton i Salòs socialrepublik i andra världskrigets slutskede. Mario Ognissanti är biträdande rektor vid Sankta Elisabets folkhögskola i Göteborg.


4 december 2009: ITALIENSKA SPRÅKET I JÄMFÖRELSE MED ANDRA ROMANSKA SPRÅK

I samband med årets julfest höll  Ingmar Söhrman  ett föredrag där han jämförde det italienska språket med andra romanska språk såsom spanska, franska, portugisiska och rumänska. Ingmar Söhrman är professor vid institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet.