Program 2015


2 februari 2015:  ITALIENSKANS PÅVERKAN PÅ SVENSKAN – NÄR, VAR OCH HUR?

Bo Ralph talade om de perioder då italienskan betytt mest för svenskan. Det handlar mycket om ordlån och vilka semantiska fält dessa representerar. Bo Ralph är ledamot i Svenska Akademien samt professor emeritus i nordiska språk vid Göteborgs universitet.
 .


11 mars 2015:  GIUSEPPE GARIBALDI – EN SVENSK IDOL?

Mötet började med föreningens årsmöte under vilket föreningens sekreterare under många år avtackades för lång och trogen tjänst. Därefter följde ett föredrag av Thomas Magnusson om Giuseppe Garibaldi. Den svenska opinionen om hjälten från La Plata och hans tusen rödskjortor”. Thomas Magnusson är professor emeritus i historia vid Göteborgs universitet.
 .


16 april 2015:  UOMINI, LUSSO E VANITÀ NELL’ITALIA DEL QUATTROCENTO

Elisabetta Gnignera  forskar om mode och konsthistoria. Hon har tidigare för oss belyst kvinnligt mode och håruppsättningar. Denna gång talade hon om i vilken utsträckning den manliga fåfängan var jämförbar med eller till och med överträffade den kvinnliga i Italien på 1400-talet. Hon visade också vilka spår som finns idag av denna manliga fåfänga. Föredraget var på italienska.


9 oktober 2015: L’OCCASIONE FA IL LADRO E RACCONTA LA SUA VITA MUSICALE

Enzo (Vincenzo) Florimo är italiensk-svensk operasångare (basbaryton). Han är född i Mammola i Italien och speciellt känd och älskad av oss göteborgare för sina många roller bland annat på Stora Teatern. Han har också gjort karriär på många andra scener och turnerat med Riksteatern.
Enzo berättade om sitt fantastiska liv i musikens tecken. Föredraget hölls på italienska.
 .


18 november 2015: VINLANDET ITALIEN – EN ÖVERSIKT OCH EGNA ERFARENHETER FRÅN BESÖK OCH KONTAKTER MED LANDETS VINPRODUCENTER

Ulf Wagner är kocken, vinkännaren och krögaren som äger och driver Restaurang Sjömagasinet, med stjärna i Guide Michelin. Han är också adjunkt vid Göteborgs universitet där han undervisar bland annat i vin- och måltidskunskap. Vid samkvämet efter föredraget fick vi smaka på och diskutera två olika viner under Ulf Wagners ledning.


4 december 2015: HELA VÄRLDENS LA NILSSON

I samband med årets julfest i Ågrenska villan presenterade Gunilla Flinck operasångerskan Birgit Nilsson. Vi fick glimtar, i ord och ton, ur vår Storsångerskas liv och fenomenala karriär. Vi mellanlandade i Roma, Milano och Verona, mötte italienska tenorer och besökte New York och Wien. Evviva Verdi e Puccini! Gunilla har under studietiden bott och studerat 2 år i Rom, varit repetitör på Stora Teatern, lärare vid Scenskolan i Göteborg, musikproducent vid Sveriges Radio (P2). Hon är ordförande i kammarmusiksällskapet Lilla Parnassen i Göteborg. Efter middagen underhölls vi med pianomusik av Gunilla.