Program 2019

7 februari 2019:  DIETA MEDITERRANEA E CONSIGLI DI VIAGGIO. FOCUS SULL’ITALIA

Gianluca Tognon guidade oss längs en imaginär väg genom det vackra Italien. Vi upptäckte hemliga hörn att besöka och hälsosam mat att smaka på vid nästa resa till Italien. Vi återupptäckte de typiska recepten för Medelhavsdieten!

Gianluca är näringsterapeut, föreläsare och konsult. Han har också varit verksam vid Göteborgs universitet.
Föredraget var på italienska.


13 mars 2019:  OM VERSRYTMENS FUNKTION I DANTES ”DIVINA COMMEDIA”

Christina Heldner berättade om de olika funktioner versrytmen har i Dantes ”Divina Commedia”.

Christina är filosofie doktor i romanska språk och professor emerita i franska vid Göteborgs universitet. Utöver studierna i fransk lingvistik och litteratur och i grekiska, har hon ägnat sig åt studier om översättningar av Dante till svenska. Föredraget föregicks av årsmöte för Svensk-italienska föreningen.


3 april 2019: FLORENS HISTORIA OCH LEGENDER

Nia Cau Wetterholm berättade om utvecklingen av Florens från ett obetydligt fiskeläge, vidare genom renässansens glansperiod och fram till våra dagar. Det var en spännande och omväxlande historia fylld av skratt och tårar, rikedom och elände.

Nia är född och uppvuxen i Florens, har studerat konst och utbildat sig till dansös. Hon leder stadsvandringar för italienska turister i Florens och undervisar i italienska språket vid Folkuniversitetet i Göteborg.


2 oktober 2019: SAMHÄLLSMODERN PÅ EXPORT? ELLEN KEY I ITALIEN

Ulla Åkerström berättade om Ellen Key som i början av 1900-talet var en kändis i hela Europa. Också i Italien, ett land där moderskulten haft en stark position i århundraden, fanns ett stort intresse för hennes teorier, i synnerhet kring moderskapet och begreppet samhällsmoderlighet. I föredraget behandlas utbytet av idéer mellan Ellen Key och italienska debattörer och intellektuella.

Ulla Åkerström är docent i italienska vid Göteborgs universitet och har publicerat många böcker och artiklar. Hon arbetar för närvarande med projektet ‘Collective Motherliness’ in Italy and Spain: Reception and Reformulation of Ellen Key’s Ideas on Motherhood and Female Sexuality in a Southern European Context (1900-1939) finansierat av Vetenskapsrådet.


13 november 2019I RESOCONTI DEL NAUFRAGIO DELLA ”QUERINA”. UN PERCORSO DI UOMINI, LINGUE E TESTI TRA VENEZIA E LA SCANDINAVIA, TRA IL 1421 E I GIORNI NOSTRI

Giovanni Fort berättade om en resa från Italien till Sverige – en resa som delvis slutar illa. Giovanni har doktorerat inom lingvistik och germanistik i Padua, har undervisat i italienska vid Göteborgs universitet och är nu lektor i italienska vid universitet i Umeå.
Föredraget var på italienska.


6 december 2019: SICILIEN – GREKISKA TEMPEL OCH ROMERSKA MOSAIKER

Henrik Boman berättade om intressanta grekiska tempel och romerska mosaiker i Sicilien. Henrik är doktor i klassisk arkeologi och undervisar på Göteborgs universitet. Han har varit forskarlektor på Svenska Institutet i Rom i fyra år. Efter föredraget följde årets julfest med italiensk buffé.