Program 2001


2 mars 2001: VENEDIG. OM KONSTEN, ARKITEKTUREN OCH HANTVERKET

Författarinnan Marita Jonsson från Visby berättade på ett målande och personligt sätt om sin bok ”Venedig. Om konsten, arkitekturen och hantverket”. Boken är baserad på hennes specialintresse för konsthantverk och under föredraget fick vi även se många diabilder som visade bl.a. konsthantverkarnas arbetsmiljöer.


24 april 2001: VÄRLDSKONST I RAVENNA OCH VICENZA

Fil.lic. Christina Lindvall-Nordin talade kring konst och arkitektur i Vicenza och Ravenna. I Vicenza tog hon upp flera kända byggnadsverk av Palladio, t.ex. den berömda Villa Rotonda. När vi sedan förflyttades till Ravenna fick vi bl.a. ta del av de odödliga mosaikerna med kejsar Justinianus och hans sköna drottning Teodora. I samband med föredraget visades en lång rad diabilder.


15 maj 2001: STORIA E BELLEZZA DI AMALFI – PERLA DEL TIRRENO

På nytt hade vi glädjen att få lyssna på författaren och journalisten Angelo Tajani, som denna gång visade oss underbara diabilder och samtidigt berättade om en av Italiens vackraste kuststräckor utmed Salerno-bukten där Amalfi är huvudort. Angelo kommer själv från denna stad och kunde därför krydda sitt föredrag med personliga minnen.


18 september 2001: TRE HERRAR I NEAPEL

Föreläsningssäsongen inleddes med ett föredrag av Görel Sällström, välkänd kulturskribent och aktivt verksam i vår förening sedan många år bl.a. som styrelsemedlem. I sitt föredrag på svenska berättade Görel om tre kända eller superkända neapolitanare som ligger henne särskilt varmt om hjärtat: filosofen och litteraturkritikern Benedetto Croce, komikern Totò och den mycket uppskattade författaren Curzio Malaparte.


5 november 2001: VERDI – COMPOSITORE E PATRIOTA

Verdi-tider: Den för oss så välkände och uppskattade italienske lektorn Carlo Felicetti från Stockholm berättade om Italiens store kompositör Giuseppe Verdi. Under föredraget, som hölls på italienska, presenterade Carlo en rad musikaliska exempel.


5 december 2001: AMBASSADÖR PÅ BÅDA SIDOR TIBERN

Vår svenske toppdiplomat Torsten Örn, som under flera år varit ambassadör i Rom och även tjänat vårt land som sändebud i Vatikanen, talade om sina erfarenheter från uppdragen i den Eviga Staden. Torsten Örn har en lång politisk och diplomatisk bakgrund som ambassadör i flera länder och som säkerhetspolitisk expert på UD. Föredraget hölls på svenska.