Program 2002


26 februari 2002: I MONTEVERDIS OCH VIVALDIS FOTSPÅR

Vi hade glädjen att få följa med på en musikalisk resa till Rom, Mantua, Cremona och Venedig med Gunilla Flinck, musikproducent vid Sveriges Radio, som guide. Under framställningen, som gick tillbaka på ett tidigare presenterat radioprogram om Claudio Monteverdi och Antonio Vivaldi, fick vi även höra ljuva musikavsnitt av olika längd, bl.a. Il Lamento d’Arianna.


8 april 2002: SCRITTORI ITALIANI TRADOTTI IN SVEDESE 1945-2000

Vår gäst var Maddalena Dahlgren, dott. in lettere och verksam i Malmö som auktoriserad översättare till italienska. Idén med hennes föredrag var att ge oss en inblick i efterkrigstidens och det moderna Italiens litterära produktion och då särskilt den litteratur som är översatt till svenska.


16 maj 2002: CASTELMOLA – EN SICILIANSK BERGSBY NÄRA HIMLEN

Assgerd Tranmark, styrelsemedlem i Dante-föreningen i Helsingborg och hängiven Italienvän, har periodvis, under många år, vistats på Sicilien och de Lipariska öarna. Med hjälp av diabilder tog hon oss med till en bergsby ovanför Taormina och lät oss uppleva dess speciella atmosfär. Assgärd undfägnade oss även med likvid överaskning.


19 september 2002: TILL HAVET OCH TILL BERGEN. OM BARNKOLONIER OCH ARKITEKTUR I ITALIEN UNDER FASCISMENS TID

Eva Nodin, medlem i vår förening och konstvetare med Italiensk arkitektur som specialitet, tog oss med både till havet och till bergen och lät oss få en inblick i bl.a. barnkoloniernas värld under fascismen. Även diabilder visades. Eva är filosofie doktor och disputerade för något år sedan vid Göteborgs universitet.


8 november 2002: UNO SGUARDO SULL’ITALIA

Guido Tono, välkänd italiensklärare i Göteborg, kommer ursprungligen från Milano. Under många år har han ägnat sig åt att sprida kunskap om Italien och italienska språket. Han är också mycket insatt i italienskt samhällsliv och hade därför valt att i sitt föredrag berätta om dagens Italien.


2 december 2002: DEN HELIGA BIRGITTAS RESA TILL ROM

Julfest på Ågrenska villan med föredrag av Luca Cesarini, komminister i Fjärås församling sedan 1992. Han är även författare och har bland annat skrivit om den Heliga Birgitta och hennes vistelse i Italien, och detta var även ämnet för kvällens föredrag. Luca Cesarini är född och uppvuxen i Rom men har läst teologi i Sverige. Han prästvigdes 1989.