Program 2007


29 januari 2007: ARKITEKTUR OCH INGENJÖRSKONST. EN RESA GENOM ITALIEN I INGENJÖREN PIER LUIGI NERVIS OCH ARKITEKTEN RENZO PIANOS FOTSPÅR

Clas Caldenby, professor i arkitekturens teori och historia vid Chalmers, berättade från en studieresa genom Italien i Nervis och Pianos fotspår.


16 mars 2007: ITALIENSKA TRÄDGÅRDAR – EN RESA GENOM ITALIENSK TRÄDGÅRDSARKITEKTUR OCH DESS HISTORIA

Ann Larås, journalist och författare till trädgårdsböcker, delgav oss bilder och kunskaper om trädgårdskonsten i Italien.


17 april 2007: ROMA O MORTE. BILDEN AV GIUSEPPE GARIBALDI

Anders Nodin, universitetslektor vid institutionen för konst- och bildvetenskap i Göteborg, höll föredrag om några aspekter rörande skapandet av föreställningar kring Garibaldis liv och gärning med exempel från en omfattande bildflora.


7 maj 2007: LA COMMEDIA DELL’ARTE

Pino Costalunga höll föredrag om La Commedia dell’Arte och gestaltade också en del roller. Costalunga är välkänd regissör, aktör och författare med sin mesta verksamhet i Vicenza, men under senare år också i Sverige, bl a vid Papagena Musikteater i Norrköping.


5 oktober 2007: ASPETTI DELLA CITTÀ DI VICENZA

Gianna Rubega föreläste på italienska om staden Vicenza och dess speciella karaktär. Rubega är verksam som lärare i italienska språket vid bl a Stockholms universitet och Kungliga Tekniska Högskolan.


8 november 2007: MASKER – KARNEVAL I VENEDIG

Fotografen Göran Olofsson tog med oss till maskernas och karnevalernas Venedig. Göran Olofsson intresserar sig främst för människan i motivet. Han har arbetat som professionell fotograf sedan 1970 och sedan 1981 som fotograf och producent vid Göteborgs universitet.


14 december 2007: TEMPI PASSATI

Operakännaren Bertil Bengtsson fokuserade i sitt föredrag på den klassiska italienska sångkonsten, belcanto. Med början i Enrico Caruso fick vi en presentation av dåtidens främsta sångare och fick även, tack vare modern digitalteknik, lyssna till prov på den italienska sångkonsten. Bertil Bengtsson är bl a en av grundarna till Jussi Björlingsällskapet och hedersledamot av ”Commité Enrico Caruso” i Argentina.
Kvällen avslutades med traditionell och uppskattad julfest, där vi njöt av italiensk mat och dryck därtill.