Program 2008


8 februari 2008: PISA NEL MIO CUORE – NON SOLO UNA TORRE

Mario Ognissanti, biträdande rektor vid Sankta Elisabeths folkhögskola, berättade utifrån bilder om Pisas kultur och historia.


14 mars 2008: DEN SICILIANSKA FAMILJEN

Eva Carlestål, fil.dr. vid Linköpings Universitet, höll föredrag om fiskarfamiljer på västra Sicilien och belyste bl.a. skillnaderna mellan relationerna inom kärnfamilj och storfamilj å ena sidan och relationerna med icke-släktingar å andra sidan.


24 april 2008: ASPETTI E SIGNIFICATI DELLA FESTA PATRONALE IN ITALIA

Fil.dr. Francesco Petroselli visade videofilm och föreläste om hur olika orter i Italien firar sina skyddshelgon – de viktigaste festerna utöver jul- och påskfirande.


7 oktober 2008 : ETT SVENSKT LEJON VID LAGUNEN – REFLEKTIONER INFÖR VENEDIGBIENNALEN 2009

Jeff Werner talade om Venedigbiennalen där en svensk – Daniel Birnbaum – under 2009 för första gången kommer att ha det konstnärliga huvudansvaret. Förväntningarna och kraven är stora. Vilket är egentligen Binrbaums uppdrag och vilken position har Venedigbiennalen idag? Den drygt hundraåriga institutionen för samtidskonst har numera konkurrens av hundratals andra biennaler över hela världen. Jeff Werner är forskningsledare vid Göteborgs konstmuseum samt lektor vid Högskolan på Gotland. Han är även verksam som kritiker och frilansskribent för bl.a. Göteborgs-Posten.


4 november 2008: MODI DI DIRE ITALIANI

Guido Tonos föredrag hölls på italienska och handlade om idiomatiska uttryck i italienskan. Dessa erbjuder ofta stora svårigheter att översätta till svenska, då språken skiljer sig betydligt. Vi fick exempel på en del fallgropar. Guido Tono är studieförbundslärare i italienska.


5 december 2008: ROM GENOM EN KONSTNÄRS ÖGON

Vi avslutade höstens program med vår traditionella julfest, vilken inleddes med ett föredrag av Lennart Didoff, som är bildkonstnär, författare, tecknare, pedagog. Han har haft många separatutställningar och är representerad på många muséer. Han har under årens lopp rest och vistats mycket i Rom tillsammans med sin hustru, som också hon är konstnär.