4 februari 2013: OLTRE IL BALCONE DI GIULIETTA
Maria Sjögren presenterade på italienska en historisk promenad i Verona, från romarna, till Scaligeri och till österrikarna. Maria Sjögren är universitetsadjunkt och undervisar i italienska och franska vid Göteborgs universitet. Hon kommer ursprungligen från Verona.
7 mars 2013: OM ATT FÖRSTÅ OCH ÖVERSÄTTA DEN ROMERSKE FILOSOFEN SENECA
Magnus Wistrand gav en kåserande framställning av Senecas liv, hans stoiska filosofi med utgångspunkt från de texter Magnus har översatt samt vilka översättningsproblem från latin till svenska som man kan stöta på. Magnus Wistrand är professor emeritus vid Göteborgs universitet.
9 april 2013: PISANELLO – EN AV KONSTENS NYDANARE PÅ 1400-TALET?
Bo Gustavsson berättade om den moderna medaljkonstens skapare – Pisanello – hans liv och konstnärliga verksamhet i 1400-talets Italien. Bo Gustavsson är konstvetare och författare till ett antal böcker om svensk medaljkonst.
2 oktober 2013: LE VALLI DI COMACCHIO
Silvio Ferrari presenterade Comacchio, som ligger i Po-deltat på 13 små öar, förenade med broar över många kanaler. Comacchio är berömt för den charmiga, låga bebyggelsen med många monument. Silvio talade också om den rika fiskeverksamheten, i synnerhet ålfisket. Silvio är från Ravenna och föredraget framfördes på italienska.
14 november 2013: INBJUDAN TILL MONTALCINO
Arkitekten Olle Anderson vistas vår och höst i Montalcino där han funnit gemenskap med stan och dess invånare. Tillsammans med vännen, journalisten Jan Norming, reste han till Toscana under några höstveckor för att se ”Om något hände i Montalcino”. Inget särskilt hände, men det blev en bok, ”För att inte tala om Toscana”, som kom ut förra året. Boken är fylld av små betraktelser i ord och bild om det stilla livet i den lilla vinstaden.
6 december 2013: SPRÅKMÖTEN. ETT GANSKA SERIÖST KÅSERI MED VISST FOKUS PÅ ITALIENSKAN
Arne Olofsson talade om vad som kan hända när olika språk kommer i kontakt med varandra? En välkänd effekt är att ordförråden påverkas långsiktigt genom inlåning. Mera kortsiktigt är fenomenet att ens eget språk slår igenom på olika områden: grammatik, ordförråd, m.m. Många exempel var hämtade från offentligheten, t.ex. TV-program, filmer, skyltar. Italienskan stod i centrum för föredraget och det var dess relation till engelskan och svenskan som de flesta exemplen handlade om. Arne Olofsson är professor emeritus i engelska vid Göteborgs universitet. Föredraget avslutades med traditionsenlig julfest.