Program 2017


22 februari 2017:  LÅT ETRUSKERNA VARA GÅTFULLA!

Ingela Wiman talade om de gåtfulla etruskerna. Om dessa berättade samtida kulturfolk, greker och romare, och för dem representerade etruskerna det främmande och okända. Ingela Wiman belyste vad vi vet om etruskisk historia och kultur genom den bildvärld som bevarats till våra dagar. Ingela är etruskolog och docent i Antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet. Hon har också arbetat med miljöhistoriska frågor. Efter föredraget serverades sedvanlig landgång och vin.


16 mars 2017: LE MARCHE, UNA REGIONE PLURALE

Giovanna Minnucci gav oss kunskap om Le Marche-regionens geografi, historia och legender. Giovanna har doktorerat i modern litteratur och har examen från musikkonservatorium. Föredraget hölls på italienska.


26 april 2017: NYHETSPRODUKTION OCH JOURNALISTIK I ITALIEN

Elena Raviola berättade om nyhetsproduktion och journalistik i Italien. Elena är docent i Management & Organisation och universitetslektor vid Företagsekonomiska institutionen på Handels.

 .
 .

2 oktober 2017: LA DANZA COME PROFESSIONE

Dansaren Monica Milocco berättade om dansen, som är och har varit hennes livs passion. En personlig berättelse om hur en hobby kom att bli hela hennes liv. Monica är utbildad bland annat vid Stora Teaterns balettskola och Svenska Balettskolan i Stockholm. Hon har en adjunktstjänst vid Högskolan för scen och musik och är konstnärlig ledare för dansen inom Regionteater Väst. Föredraget var på italienska.
 
 .
 .
 .

8 november 2017: FRÅN DET TREDJE ROM TILL DET FÖRSTA. 1800-TALETS RYSKA KONSTNÄRER OCH FÖRFATTARE BESÖKER ROM. 

Johan Öberg berättade om den återupptäckt av det antika Rom som ryska konstnärer och författare gjorde på 1800-talet. Johan är översättare och kritiker. Han var kulturråd vid Sveriges Ambassad i Moskva och arbetar idag som forskningsrådgivare inom den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.


. 
 .

8 december 2017: EVERT TAUBE OCH ITALIEN.

Brittmo Bernhardsson och Magnus Wassenius framförde ett program i ord och ton om Evert Taube och hans anknytning till Italien.
Brittmo är kulturhistoriker, med ett förflutet som bland annat kulturchef och landshövdingefru i Göteborg. Hon blev ”Året Ada” år 2008. Magnus är en mångsidig musiker, organist, pianist, violinist, körledare och dirigent. Han blev ”Årets Kal” i år. Efter föredraget följde julfest med italiensk buffé.