Program 2021

23 februari 2021: PASSEGIATA NEI CAMPI FLEGREI

Luca Gendolavigna tog oss med på en promenad i Flegreiska fälten, ett vulkaniskt område väster om Neapel och ca 10 km från Vesuvius. Föredraget var på italienska och genomfördes digitalt via Zoom.

Luca är doktorand i ”Lingue e litterature nordiche” vid universitetet i Neapel och har varit gästdoktorand vid Göteborgs universitet 2019–2020.

Här visas Lucas PowerPoint presentation Passeggiata nei Campi Flegrei


17 mars 2021: Årsmöte följt av föredrag: VÄGARNA GENOM MEDELTIDENS ROM

Anna Blennow presenterade sin nya bok Guide till det medeltida Rom, som baserar sig på autentiska medeltida pilgrimsrutter genom staden. Vi fick hjälp att hitta det medeltida Rom, där det gömmer sig i skuggan av storslagna antika ruiner och magnifika barockbyggnader. Föredraget genomfördes digitalt via Zoom.

Anna är docent och forskare i latin vid institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet.


21 april 2021: EBBA ATTERBOM – LÄRARE, ÖVERSÄTTARE OCH EN AV SVENSK-ITALIENSKA FÖRENINGENS GRUNDARE

Ulla Åkerström berättade om Ebba Atterbom – en kvinna och lärare med starkt engagemang för Italien och en av grundarna av Svensk-italienska föreningen. Atterbom, som växte upp i Göteborg och bodde i Kungälv många år innan hon flyttade tillbaka till den större staden, var översättare och lärare i italienska vid Göteborgs högskola. Föredraget genomfördes digitalt via Zoom.

Ulla är docent i italienska vid institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet.

Efter föredraget fick vi lyssna till klassisk pianomusik framförd av Beatrice Vanzo och studerar vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.


14 november 2021:  FILMVISNING ”FRÅN NEAPEL TILL ROM” PÅ BIO CAPITOL

”Från Neapel till Rom” (Lacci) är ett relationsdrama från 2020. Filmen är regisserad av Daniele Luchetti och handlar om de gifta tvåbarnsföräldrarna Aldo och Vanda. Filmen är baserad på den storsäljande romanen Band: en äktenskapsroman av Domenico Starnone, en av Italiens mest uppburna moderna författare. Det är även den första italienska filmen på 11 år som har fått äran att inviga Venedigs filmfestival där den fick ett strålande mottagandet av såväl kritiker som publik. Ett italienskt relationsdrama likt Scener ur ett äktenskap och Marriage Story. I rollerna ses bland annat Alba  Rohrwacher, Luigi Lo Cascio och Laura Morante. Filmen var textad på svenska. Före filmvisningen bjöds på fika.


3 december 2021: KOMBINERAD 95-ÅRSFEST OCH JULFEST 

Kvällen började med ett föredrag om vår förenings historia, men eftersom kvällens föredragshållare Ulla Åkerström hade blivit sjuk hölls föredraget av vår ordförande Maria Sjögren. Därefter samlades vi för en tre-rätters middag med vin och kaffe i matsalarna. Festen avslutades på sedvanligt vis med ett glas Prosecco och en bit Panettone. Före efterrätten underhöll Gunilla Flinck med musik på flygeln.

Vår ordförande Maria
Gunilla Fllnck vid flygeln
Dags för panettone