program 2021

23 februari 2021: PASSEGIATA NEI CAMPI FLEGREI

Luca Gendolavigna tog oss med på en promenad i Flegreiska fälten, ett vulkaniskt område väster om Neapel och ca 10 km från Vesuvius. Föredraget var på italienska och genomfördes digitalt via Zoom.

Luca är doktorand i ”Lingue e litterature nordiche” vid universitetet i Neapel och har varit gästdoktorand vid Göteborgs universitet 2019–2020.


17 mars 2021: Årsmöte följt av föredrag: VÄGARNA GENOM MEDELTIDENS ROM

Anna Blennow presenterade sin nya bok Guide till det medeltida Rom, som baserar sig på autentiska medeltida pilgrimsrutter genom staden. Vi fick hjälp att hitta det medeltida Rom, där det gömmer sig i skuggan av storslagna antika ruiner och magnifika barockbyggnader. Föredraget genomfördes digitalt via Zoom.

Anna är docent och forskare i latin vid institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet.


21 april 2021: EBBA ATTERBOM – LÄRARE, ÖVERSÄTTARE OCH EN AV SVENSK-ITALIENSKA FÖRENINGENS GRUNDARE

Ulla Åkerström berättade om Ebba Atterbom – en kvinna och lärare med starkt engagemang för Italien och en av grundarna av Svensk-italienska föreningen. Atterbom, som växte upp i Göteborg och bodde i Kungälv många år innan hon flyttade tillbaka till den större staden, var översättare och lärare i italienska vid Göteborgs högskola. Föredraget genomfördes digitalt via Zoom.

Ulla är docent i italienska vid institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet.

Efter föredraget fick vi lyssna till klassisk pianomusik framförd av Beatrice Vanzo och studerar vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.