Program 2022

7 februari 2022:  ROMS HISTORIA VIA MONUMENT OCH KONSTVERK

Solveig Nolheim tog oss med på en guidad tur i Rom där hon sammanfattade Roms historia via monument och konstverk. Solveig är auktoriserad lokalguide i Roms provins samt internguide i Vatikanstaten och bor i Rom sedan mitten av 80-talet. Hon samarbetar med olika resebyråer men tar också uppdrag från privatpersoner. Föredraget genomfördes digitalt via Zoom.


13 mars 2022: Årsmöte följt av film: TRYFFELJÄGARNA FRÅN PIEMONTE

Efter årsmötet visades en italiensk dokumentär. ”Tryffeljägarna från Piemonte” Dokumentären handlar om en grupp äldre italienska män som i Piemontes skogar letar efter den sällsynta vita tryffeln Alba. Männen använder sig av seder och metoder som gått i arv i generationer. Detta möte ägde rum på Bio Capitol.


7 april 2022: LA DOLCE VITA – BARNDOMSBETRAKTELSER FRÅN 60-TALETS ROM

Claes Håkan Thomasson berättade om sin barndom i 60-talets Rom då hans pappa var föreståndare för Svenska Institutet där. Clas Håkan Thomasson har under många år undervisat i italienska, latin och grekiska på Schillerska gymnasiet, i italienska även på Göteborgs universitet.


Föredragshållaren i nutid och på 60-talet

Svenska Institutet i Rom

Eftersits

11 oktober 2022: L’UNIONE FA LA FORZA – ENIGHET GER STYRKAN

Eva Wiberg berättade om de forskningssamarbeten som finns mellan Sverige och Italien. Eva Wiberg är professor i italienska och sedan 2017 rektor för Göteborgs universitet. Eva är aktiv i flera internationella och nationella universitetsnätverk. Föredraget var på svenska.

 


17 november 2022: LA SFIDA DI SANTA BRIGIDA: LA DONNA CHE PORTÒ A TERMINI MISSIONI IMPOSSIBILI

Luca Cesarini berättade om Sankta Birgitta – ett av Europas skyddshelgon. Sankta Birgitta utförde, som kvinna under Medeltiden, till synes omöjliga uppdrag. Luca Cesarini är en svensk-italiensk författare och föredragshållare. Han har bland annat skrivit många böcker om Sankta Birgitta. Luca arbetar som lärare vid Sankta Elisabeths folkhögskola. Föredraget var på italienska.


2 december 2022: LUCCA, PERLA TOSCANA NASCOSTA TRA SORELLE FAMOSE QUALI FIRENZE E PISA. UNA CARRELATTA STORICA SU LUCCA, DALLE ORIGINE AI GIORNI NOSTRI

Adriana Giulianelli Sjöholm berättade om Lucca, en pärla i Toscana. Vi fick en historisk exposé över Lucca, från stadens födelse till våra dagar. Adriana Giulianelli Sjöholm har en doktorsexamen i engelska från Italien. Hon har undervisat i hemspråk här i Sverige. Föredraget var på italienska.

Efter föredraget ägde årets julfest rum på sedvanligt vis. Då serverades vi jultallrik, vin, panettone och Prosecco .