9 februari 2023: I CAMEI NAPOLETANI NELLA TIARA REALE SVEDESE
Flavia Tizzano berättade om kaméernas historia och tillverkningen vid Neapelbukten. Flavia har en magisterexamen i konsthistoria. Sedan 2018 undervisar hon i italienska och i konsthistoria vid Folkuniversitetet. Föredraget var på italienska.
Här visas Flavias PowerPoint presentation I Camei napoletani nella tiara reale svedese.
6 mars 2023: I SEGRETI ITALIANI DELL’ARCHIVIO DEL KONSTMUSEUM
Mariateresa Pullano berättade om flera objekt med italiensk anknytning som finns i samlingarna på Konstmuseet i Göteborg men inte brukar visas för allmänheten. Mariateresa är papperskonservator vid Konstmuseet. Hon kommer ursprungligen från Kalabrien. Föredraget hölls på italienska och svenska.
Här visas Mariateresas PowerPoint presentation I segreti italiani dell’archivio del Konstmuseum.
30 mars 2023: DRAMATISKA MÄSTARE, BEL CANTO OCH NÅGRA NOBELPRIS
Kvällen inleddes med årsmötet för verksamhetsåret 2022. Därefter följde ett föredrag av Ronnie Hallgren, där han berättade om personer och upplevelser från sin karriär inom teatervärlden. Ronnie har bland annat varit professor i scenisk gestaltning vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, VD och teaterchef för Göteborgs stadsteater samt VD för GöteborgsOperan. Föredraget var på svenska.
3 oktober2023: MYTERNAS ETRUSKER, PÅ JAKT EFTER ETT GÅTFULLT FOLK
Barbro Santillo Frizell berättade om de mytomspunna etruskerna. Alltsedan antiken har intresset varit stort liksom ryktesfloran som skapades kring den etruskiska kvinnans frigjordhet. Även idag utgör mytbildningen ett viktigt inslag i förmedlingen av deras kultur. Barbro är arkeolog, forskare och författare. Hon har varit lektor vid universitetet i Göteborg och professor vid universitetet i Uppsala. Hon har också varit chef för Svenska Institutet för klassiska studier i Rom. Boken Myternas etrusker. Ursprung, frihet, undergång utgavs 2018 på Carlssons förlag.
9 november 2023: UNA PASSEGGIATA TRA LE OPERE ITALIANE DEL MUSEO D’ARTE DI GÖTEBORG
Gaia Pizzini tog oss med på en virtuell promenad på Konstmuseet för att bekanta oss med de italienska verk som finns där. Gaia har kandidatexamen i kulturarv vid universitetet i Bologna. Hon har också gått ett masterprogram i Culture and Change – Critical Studies in the Humanities vid Malmö universitet. Föredraget var på italienska.
7 december 2023: OPIFICIO DELLE PIETRE DURE – KONSERVERING I RENÄSSANSENS VAGGA
”Opificio delle Pietre Dure e Laboratori di Restauri” i Florens har anor från 1500-talet och har genom seklen utvecklats till att bli en av de mest renommerade institutionerna för konservering och restaurering. Carl Brädde presenterade en överblick av institutets fascinerande historia och verksamhet, som direkt har berört flera av renässansens mest berömda konstverk. Carl utbildade sig till konservator på institutets konservatorskola. Carl är metallkonservator och arbetar sedan 2016 på Studio Västsvensk Konservering. Han undervisar på Institutionen för Kulturvård i Göteborg.
Efter föredraget följde julfest på sedvanligt vis.